Kako izgleda jedna od Božji aplikacija

Deseta nedjelja kroz godinu 2023. - a

Prva rečenica u prvom čitanju od proroka Hošee glasi: „Težimo da upoznamo Gospodina: ko zora pouzdan mu dolazak.“
On dolazi kao što dan dolazi poslije zore. Upoznajmo ga, kaže Hošea.
           U naravi čovjeka je težiti upoznati drugu osobu, jer nije dobro da čovjek bude sam, rekao je Stvoritelj u zori stvaranja čovjeka.
I zaista, čovjek, što prvo upoznaje, što prvo istražuje, što prvo zavoli, jest druga osoba.
Hošea ima loš brak i u braku lošu osobu koju poznaje, on čak i vjeru naroda koji hodi s Gospodinom uspoređuje s lošim poznavanje Boga, s lošom ljubavlju prema Bogu.
             Pa tako kaže: „Ljubav je vaša kao oblak jutarnji, ko rosa koja nestaje“. Odveć je plitka i vjera i ljubav. A Gospodin kaže: „Ljubav mi je mila“
            
Tako Hošea poziva narod da pođe i upozna puno bolje Gospodina. I on se tome nada, kao što mladić klekne pred djevojku i pita: „Hoćeš li poći za mnom“?
Sveto pismo često predstavlja za primjere neke likove koji su na Gospodinov poziv odgovorili velikim povjerenje, velikom ljubavlju.
           Čujemo danas riječi: „Hoćeš li poći Abrahame tamo kamo te šaljem“?Povjerova Abraham. i to mu se uračuna u pravednost, u blagoslov, u svetost. Obojica su se zavoljeli.
A sad, pogledajmo malo dublje današnje Evanđelje.

Događaj se zbiva u najstarijem gradu na svijetu, a to je grad Jerihon.
Na izlazu iz grada sjedio je carinik Levij. Kao osoba nije voljen u narodu, jer radi za okupatorsku vlast. Ali čuo je za jednoga kojega narod voli, a to je Isus.
Susreli su se.
U susretu čuju se neobične riječi: „Pođi za mnom!“
Izgleda da je Carinik osjetio kod Isusa da on ne gleda vanjštinu, nego dubinu duše i srca. I kreće za Isusom. Međusobna vjera i povjerenje iz dana u dan sve je više rasla i jačala.
           Isus mu mijenja i ime, te on postaje Matej. Bio je to samo jedan poziv, ali dovoljan da učvrsti Mateja u njegovom novom pozivu kojeg mu Gospodin daje.
Očito, da je trebalo biti drugačije, bilo bi.
         Ali ne, Isus želi biti prijatelj ne samo Mateju, nego svakome od nas.
A gledajte kako razgovara s Petrom. On ga tri puta pita: „Šimune, sine Ivanov, ljubiš li me?“
Drugim riječima: Voliš li me kao prijatelja?
         Imamo i suprotni primjer, sjetimo se neuspješnog susreta Isusa i bogatog mladića, koji nije uspio otkriti dubinu Isusove ljubavi i otišao je žalostan.
Propustio je priliku.
Moramo znati da život koji nam Isus daje, jest povijest ljubavi, koja se ukorjenjuje u nas, ali ne kao neka nova aplikacija koja čeka da je se učita.
Život koji nam Bog daje, nosi klicu spasenja koja je dar skriven u pozivu da budemo dio povijesti ljubavi koja se isprepliće u osobnom prožimanju.
         Da, to bi značilo, potrebno je odgovoriti Božjem pozivu pozitivno, i živjeti život za druge.
Da da bi se odgovorilo na vlastiti poziv, nužno je poticati, razvijati i njegovati sve ono što mi jesmo. Drugim riječima, ne shvatiti sebe kao vlastiti izum, nego otkrivati svoj pravi 'ja' u Božjem svjetlu i doživljavati da nam biće cvate u Božjem planu i providnosti.
Svaki je, dakle, čovjek u Božjem planu rođen da se razvija, jer svaki je život poziv.
Tako ćeš iz sebe izvući ono najbolje prema drugoj osobi, a osobito prema Bogu.

Amen!