Čovjek koristi 'stvorenu energiju', zašto onda Stvoritelja ne slavi, nego od 'energije' pravi 'božanstvo', koje slavodobitno slavi. (XXII.tj.čet.)

Čovjek koristi 'stvorenu energiju', zašto onda Stvoritelja ne slavi, nego od 'energije' pravi 'božanstvo', koje slavodobitno slavi. (XXII.tj.čet.)

1 Kor 3, 18-23: Pavao, znajući da je središte grčke i tadašnje svjetske mudrosti nedaleko od Korinta (Atena), postavlja čvrst temelj, „a taj je Isus Krist“. Na tezulji vrijednosti, upozorava Pavao Korinćane, ne smijete izmjenjivati, ono što što je svjetovno i ono što je od Duha. Bog je već pokazao u Isusu Kristu što je božanska vrijednost u nama, a time i mudrost življenja u Duhu, a ne samo u tijelu i duši. U konačnici, Bog je taj koji otkriva što je u nama vrijedno, a što ne. Nije dobro zanositi se stajalištima pojedinih učitelja, a time onda odrediti svoju pripadnost kao učenik, jer jedan je naš Učitelj. Drugačiji stav vodi ponovo do onoga čega se odrekoste, a to je svjetovna mudrost. Vi ste pozvani ne na ljudsko djelo nego na Božje djelo, na Božju mudrost. Ako drugačije činite, činite grijeh protiv sebe i u sebi razarate stan Duha Svetoga. Sve je stvoreno da služi čovjeku. Tako i apostoli i učitelji, bilo Pavao, bilo Apolon, bilo Petar. Zato kršćanin ne pripada učitelju kojeg je odabrao, nego on njemu. Stoga mu ne smije robovati, jer svi smo mi služitelji Kristovi u ovome svijetu. Vi ste Kristovi, a Krist je vaš. Morate odbaciti mudrost ovoga svijeta kao nešto što je ludost u Božjim očima. „Mi ludi poradi Krista, vi mudri u Kristu...“ Drugim riječima, ne pripadate samo ovom svijetu, nego i Božjem svijetu, u Kristu i po Kristu, sve pripada vama. Vi ostaviste sve, da nađete i postignete sve.

Lk 5,1-11: Nakon Isusovog djelovanja u Galileji, gdje je svoju misiju obavljao propovijedajući sam, nastavlja svoje propovijedanje u Judeji, ali sada ne više sam. Snažne Isusove riječi očarale su mnoštvo naroda. Prolazeći zemljom Palestinom svuda je činio dobro. Luka izvještava o masi naroda koji se gura oko propovjednika na obali Genezaretskog jezera, kako bi čuo od njega „riječ Božju“. Isus je prisiljen ući u lađicu u kojoj je Šimun i još neki ribari, te iz nje nastaviti i završiti svoju propovijed. Na Isusovu ljubaznu zamolbu bio je uslišan od Šimuna, vlasnika lađe. Sada ljubazno Isus moli Šimuna da izveze lađu na pučinu i zabaci mreže. Šimun je, kao i njegovi prijatelji na lađi, profesionalni ribolovac. Razumljiv je stoga i odgovor Šimuna: Učitelju, svu smo se noć trudili, a ništa ne ulovismo. Šimun je, usprkos bezuspješnom noćnom ribarenju na jezeru, poslušao Isusa i baca mrežu po danu, kada se riba ne lovi. Čuo je Šimun za Isusa i njegovu čudesnu moć, stoga i vjeruje njegovoj Riječi. Nagrada je za takvu vjeru obilje ribe. Neizmjerna moć i čudesna snaga riječi Božje svijetli u ovom prizoru, ali temeljna uloga povjerenja i poslušna vjera u Isusa i njegovu riječ. No, Šimun neće moći podnijeti blizinu „Sina Božjega“, zato i moli Isusa da odstupi od njega grješnika. Zanimljivo i kako Isus razrješava ovu dramu riječima: „Ne boj se! Odsada ćeš ljude loviti!“ Drugim riječima, ostavit ćeš sve da bi dobio sve, ali ne bez djelotvornih napora i žrtve kojima ćeš pridobijati ljude. Ali za takav posao (lov) potrebno je potpuno predanje Bogu i Kristu, što Šimun, uskoro Petar, odvažno i prihvaća. Ali ne samo on, nego i još trojica njegovih prijatelja, čime su udarili početke budućih temeljnih struktura Crkve.