Duhovne su vrijednosti uvijek vrijednije ako se koriste na izvoru (Sv. Marta)

Duhovne su vrijednosti uvijek vrijednije ako se koriste na izvoru  (Sv. Marta)

1 Iv 4, 7-10: Današnja čitanja, na blagdan sv. Marte, govore o izvorima ljubavi i vjere. Sv. Ivan ističe kako je ljubav svojstvena djeci Božjoj jer je svojstvena Bogu, i kako Boga bez Božjeg Duha nije moguće upoznavati. Nadalje, čujemo kako je pravi izvor ljubavi u Bogu, jer je plod Duha, a Duh je Božji. Stoga tko god ljubi od Boga je rođen i poznaje Boga onoliko koliko je za ljudski zemaljski život potrebno. Kakav je Bog u sebi, pokazao je sam u povijesnom djelu otkupljenja. Po tome se vidi da ljubav nije neko Božje svojstvo, nego njegova bit. Ivan je do nje došao povijesnim iskustvom. Vidio je što je Bog učinio i po tom je zaključio što je Bog.

Jer, biti na izvoru istine, na izvoru vode, na izvoru života, na izvoru ljubavi, znači potegnuti ono što je izvorno a važno za život. Apostol Ivan i dalje utvrđuje kršćanski izvor ljubavi i vjere. Kratak je i jasan, da jasniji ne može biti, kad kaže: „Bog je ljubav“, „Bog je Svjetlost“. Čovjek može i svojim umom dosegnuti da postoji izvor svemu što je stvoreno, ali sada Stvoritelj sam preuzima inicijativu šaljući svoga Sina jedinca na svijet da mi imamo život, zadobijemo oproštenje grijeha, te postanemo onakvim kakve nas je Bog od iskona izvorne stvorio. Ova jasnoća i ljepota dolazi do vrhunca kad Ivan kaže: „Boga nitko nikada ne vidje. Ako ljubimo jedni druge, Bog ostaje u nama, i ljubav je njegova u nama savršena.“ Iz ovoga proizlazi praktično pravilo života: Svatko tko tvrdi da ljubi Boga, a mrzi braću i sestre kršćane , lažac je. Izravna dokučivost Boga je ne moguća. Nego se zajedništvo i gledanje povezuju s ljubavlju u Duhu koji je razliven u srcima našim. To je originalno stanje Djece Božje. Apostoli su u Isusu vidjeli Oca. To propovijedaju i svjedoče. Preko Isusa se ostvaruje zajedništvo s Bogom dok u svemu tom pomaže vjera u Krista, Sina Božjega i bratska ljubav. Antikristi nemaju niti jedno niti drugo, jer ljubav je Božja postala vidljiva u Kristu. Tako smo je upoznali, stoga, vršenje zapovijedi ljubavi i posjedovanje Duha Božjega omogućuje povezanost s Bogom i ostajanje u Bogu.

Lk 10, 38-42: Isus je na svom Putu prema Jeruzalemu svratio u već poznato selo, poznatu kuću, i u njoj poznatim ljudima. Marta se razletila da napravi što ljepši ručak, a Marija sjela i sluša riječi svoga Učitelja. Marta želi napraviti što više vrsta jela, Marija želi čuti što više Isusovih riječi. Na prvi pogled stav Marije izgleda nepošten, Marta radi, Marija sjedi, ali Isus osporava Marti preveliku brigu oko prolaznih stvari, kao što je više vrsta jela, jer dovoljna je jedna vrsta. I još pojačava, kako je Marija izabrala bolji dio koji je neprolazan i neće joj se oduzetiOva zgoda govori kako se s Isusom otvaraju vrata onoga što je neprolazno. Izgleda da je to Marija skužila i želi čuti svaku Božju riječ, jer one ne prolaze, a čuju se izravno od Boga. Nešto će kasnije reći: blago onima koji njegovu riječ – Božju riječ – slušaju i primaju.