ISTINA JE TAKVA, KAKVA JEST…! ALELUJA...!

Treća uskrsna nedjelja 2024-b

I reče Petar narodu: „Bog Abrahamov, Izakov i Jakovljev, Bog otaca naših, proslavi Slugu svoga, Isusa kojega vi predadoste i kojega se odrekoste pred Pilatom kad je već odlučio pustiti ga….“
Luka Evanđelista, koji piše ovaj Petrov veličanstven govor, svjedoči kako je Petar pun Duha Svetoga, hrabro stao pred Sinedriji, židovsko velikosvećeničko vijeće, koje ispovijeda vjeru u osobnog i objavljenog Boga njihovih praotaca, a upravo On proslavi Slugu Isusa u njegovu uskrsnuću.
Još davno prije Isus je rekao: „Tko u mene vjeruje, ne vjeruje u mene, nego u onoga koji me posla“.
         Taj Krist postaje glava nove zajednice Crkve koja se rađa na vjeri i svjedočanstvima apostola.
         To je providnost i ljubav Oca, a Crkva koja se rađa ima obrise božanske ustanove.
         Ako ikada onda je tada bilo očito da Crkva ne raste ljudskom snagom. Nego kao posijano „gorušičino zrno“ i kao „kvasac s malo brašna“.
Njezina je snaga Duh, Duh Sveti, ljubav. Otac šalje Sina, a Sin daje snagu Duha Svetoga za rast i za napredovanje.
Evo što kaže Petar u govoru dalje:
„…Vi se odrekoste Sveca i Pravednika, a izmoliste da vam se daruje ubojica. Začetnika života ubiste. Ali Bog ga uskrisi od mrtvih, čemu smo mi svjedoci….“
Teške riječi upućuje Petar onima koji su ubili Isusa.

           Očito je zavladala nervoza u redovima farizeja i učitelja Zakona, i samo je Božja providnost uščuvala Petra od rane zgibije.

Ustao je tu i jedan razborit zakonoznanac Gamalijel, rekašvi: Ako je ovo djelo od ljudi, propast će, ako je od Boga, onda smo mi u ratu s Bogom.
Podsjetio je sve vijećnike i poglavare na slučaj kada su dosudili smrt takozvanim mesijama: Judi Galilejcu i Teudi, čije su se pristaše same razišle i nestale kada im je vođa ubijen.
        A mi smo ovima vođu Isusa ubili, a oni tako brzo svojim naukom o Isusu ovladaše cijelim Jeruzalemom. 
        Svi su se stresli na ovu mudru izjavu teologa Gamalijela, koji kaže: Vrijeme će pokazati tko je u pravu.

A Petrova tvrdnja: Mi smo tome svjedoci, ne samo za ono jučer, nego i ono danas i ono sutra, jer Petar je odlučio ići s Gospodinom utirati Put, Istinu i Život.
           Put je takav, kakav jest!
           Istina je takva, kakva jest!
           Život je takav, kakav jest! Nema uljepšavanja. Život je takav, kakav Bog hoće, i kao takvog moramo prihvatiti. Duh Gospodnji ima rješenje za probleme.
Jučer smo čuli u Evanđelju kako su apostoli lađicom otplovili malo od obale ne čekajući Isusa koji se moli svome Ocu, a onda jak vjetar i strah. Na moment se malo ohladila ljubav i krenuli po svome, a sve se uskovitla.
U vlastitom grču i vapaju iz mračnog i burnog mora čuju glas Isusov:
Ne bojte se! Ja sam! I nađoše se na drugoj strani obale.
Jasna je ovo poruka za Petra:
Nećeš Petre moći sam voziti ovu lađu koja je simbol Crkve, a još manje doći cilju. Shvatio je Petar sve Isusove lekcije učene još prije smrti i uskrsnuća, zato sada i tvrdi
:
„… Začetnika života ubiste..“

Dragi vjernici, i nama je ova lekcija potrebna.
U svim nevoljama, u svim teškim životnim trenucima kada je sve mračno i ne znamo što učiniti, pa i kad je tama u duši, Isus kaže: Ne boj se!
         Jučer je bilo tako i danas je tako, život je takav, ali Gospodin je tu.
Idimo samo naprijed, jer smo kao i Petar na pravome Putu.
To je Božji put.

I evo, što kaže Petar završnim riječima svoga govora:
„…I sada, braćo, znam da ste uradili ono iz neznanja kao i glavari vaši. Ali Bog tako ispuni što unaprijed navijesti po ustima svih proroka: da će njegov Pomazanik trpjeti. Pokajte se dakle i obratite da se izbrišu grijesi vaši.“

Braćo i sestre,
kaže sv. Ivan u današnjoj poslanici:
„Ne griješite više. Ako tko i sagriješi, zagovornika imamo kod Oca – Isusa Krista, Pravednika. On je pomirnica za naše grijehe, i ne samo naše, nego i svega svijeta.“
Stoga, čuvajmo njegove zapovijedi i tko čuva njegovu riječ, u njemu je zaista savršena ljubav Božja.
Vjera u Krista, govori i svjedoči da je on uvijek živ i nazočan među nama, te nas poziva da imamo udjela u njegovu djelu.

Isus se očituje u našim životima i molimo za milost hrabrosti pa ponekada imati snage i reći: Gospodine grešnik sam, ali se želim vazda vraćati na tvoj Put, tvoju Istinu i tvoj Život.

       Župnik