Patron Župe 2024. - Treći dan trodnevnice

Treći dan trodnevnice u čast našim zaštitnicima sv. Petru i Pavlu, predvodio je fra Ivica Kiril Pavlović, OFM – župnik u župi Svilaj. Kao i u prvom i drugom danu trodnevnice slavlju je prethodio sakrament ispovijedi i svečana procesija s molitvom krunice u obilasku naše crkve. Crkvu smo u procesiji obišli tri puta, što je starina naši otaca i praotaca, o Patronu župe obići hram Božji tri puta u čast Presvetom Trojstvu. 
N kraju sv. Misnog slavlja u trodnevnici moli se molitva 'zahvale na vjeri' apostolskim prvacima.
Predstavljamo u najkraćim porukama riječi današnjeg propovjednika.

Propovjednik se u uvodnom dijelu osvrnu na dva stupa Crkve, različitog karaktera ali istog 'obraza', te istaknuo i sveca dana, sv. Ireneja. Sveca kojega Papa proglašava doktorom Crkve, jer je dobrano shvatio što je uloga Kristova sljednika. Iz Izmira (Smirne) odlazi u poganski kraj Francusku. Spojio je Istok i Zapad i nije slučajno doktor Radosne riječi, doktor Crkve.

No, večernji sati ovoga dana pripadaju stupovima Crkve: Svetom Petru i Pavlu. Pripada svecima kojima je Krist povjerio posebnu ulogu. Ako obratimo pažnju samo tri svetkovine imaju Misu Bdijenja: Blažena Djevica Marija, sv. Ivan Krstitelj i sveti Petar i Pavao. Bile su to i ostale osobe usko vezane uz osobu Isusa Krista, uz Riječ koja se utjelovila i utjelovljuje po njima do konca svijeta.
Istaknimo, kako u srcu ove 'svetkovine' stoji Otajstvo Crkve. (nastavak)

Ne samo da su stupovi Crkve nego i nositelji odgovornosti za povjereno poslanje. Njihov život i rad govore o Crkvi, u kojoj je utkano otajstvo milosrđa, opraštanja, spasenja, Istine i Puta u vječni život. Sam Petar iskusio je oprost sva tri puta zatajenja Isusa. Za to ga Isus tri puta i pita: „Voliš li me“! Htio mu je reći: Rasti Petre u ljubavi, ljubavi koja je bezuvjetna, u ljubavi koja je čista i bez interesa.
Tako je Petar shvatio da je on u misiji svjedočenja Božje ljubavi, bez novca i da je to svijet Evanđelja.
Petar je doživio i sav uronio u Otajstvo Crkve.
Još je veći i ljepši primjer
'otajstva obraćenja' ostavio sv. Pavao, koji svjetlo Radosne vijesti prima u trenutnom susretu s Gospodinom. Od progonitelja kršćana, postaje zaštitno ime apostola pogana, tj. svega nežidovskog svijeta. Postao je model Misija, model hrabrog i odvažnog propovjednika Krista raspetoga. Tako će Petar i Pavao zasvjedočiti svojim mučeništvom otajstvo ljubavi, što je srce otajstva Crkve.
Bila su divna poslanja i divni sveci koji su ostavili baštinu vjere i poslanje nama danas. Potreba naviještanje i svjedočenja Radosne vijesti, nije prestala, niti će prestati. Obveza naviještanje je i na nama. Amen!