Krizma u Župi 2024


U našoj Župi 6. travnja 2024. Mons. Slađan Ćosić , generalni vikar  podijelio je sakrament Potvrde našim Krizmanicima: Gabrijeli Agatić, Ruži Grgić, Ivoni Iličević, Danici Grgić, Dragani Udovičić, Katarini Đojić, AnitiKovačević, Mateji Kovačević, Ivanu Iličeviću, Stjepanu Iličečviću, Franji Ćulapu i Thomasu Ćulapu.
Doček  Krizmatelja započeo je u 16:30 sati na samom trgu ispred župne crkve te ulazu u Crkvu. Ustaljeni protokol dočeka započinje srdačnim pozdravom te iskazanim poštovanjem križu i blagoslova prisutnog Božjeg puka s Krizmanicima. Župni zbor pozdravlja Pjesmom pod ravnjanjem Ljubice Ćulap i orguljašice Božice Kovačević. Krizmatelj  odaje poštovanje Presvetom Oltarskom Sakrametu. Zatim je uslijedio poziv Župnika vjernom puku na kratku šutnju i molitvu za djelitelja sakramenta sv. Potvrde, molivši predviđenu zagovornu molitvu. Službeni dio dočeka  završava Krizmateljevom molitvom Patrona ove župe.

Nakon upoznavanja s Krizmanicima uslijedio je kraći odmor  iza kojeg je u svečenoj procesiji otpočelo svečano sv. Misno slavlje, prije kojeg je Župnik pozdravio  Krizmatelja, krizmanike, kumove, roditelje i sav Božji puk. 

 ****************

Uvodni pozdrav Župnika na krizmi 2024.

Dragi Krizmatelju, danas ste u službi apostolskog nauka u našoj Župi. Predstavljam ovoj zajednici Vašu osobnost u punom naslovu: monsinj. Slađan Ćosić, generalni vikar naše Nadbiskupije. Dobro nam došli!
Braćo i sestre, Svaka župna zajednica pa tako i ova ima neke posebne dane u kojima je radost i bogatstvo kršćanskog života na djelu. Danas su za ovu Župu Duhovi, i to je veliki dan za Župnu zajednicu. Raduje me, pozdraviti Vas u ovoj Župnoj zajednici, zajedno s okupljenim , krizmanicima, njihovim kumovima i roditeljima te Božjim pukom.

Dragi Krizmanici vama, vašim kumovima i roditeljima kao župnik upućujem riječ.

  • Vazmeno vrijeme od Uskrsa do Duhova prosipa Božanske darove.
  • U njima susrećemo našega Gospodina.
  • Tu on nad nama širi svoje ruke.
  • Tu postajemo sigurni da na svom putu nismo sami.

Krist u tom vremenu ostavlja „Petrovu lađu za nova Božja stvorenja“ .
On ostavlja Sakramente kao Božja otajstva spasenja
.

Po njima, kao u lađi čovjek se vozi do cilja, a cilj mu je sam Stvoritelj. Evo puta kako se postaje Božji prijatelj, kako se postaje Božje dijete, kako se postaje novo stvorenje, kako se postaje svet i ostaje u posvetnoj milosti?
Ovi sakramentalni, božanski i otajstveni izvori struje u naš život.
Kristova muka, smrt i uskrsnuće su vidljiva snaga koja je ostavljena u sakramentima. S njima naš je život neizmjerno postao bogat.

Zar to nije lijepo istaknuo Psalmista u Pslamu 34 : „Kušajte i vidite kako je dobar Gospodin, blago čovjeku koji se njemu utječe.“

Dobro došli, dragi Krizmatelju, dragi Krizmanici, dragi roditelji, i kumovi djece. Dobro došli dragi Župljani i dragi gosti ove Župe.

Pozdravimo Krizmatelja i Krizmanike!

A sada će Krizmatelja u ime krizmanika pozdraviti Gabrijela Agatić i Ruža Grgić

Mons. Slađane, dobro nam došli!    

Radosna srca pozdravljam Vas u ime 12 krizmanika župe Novo Selo – Balegovac koji stoje ovdje pred Vama i mole da ih blagoslovite i opečatite Duhom Svetim.
     Pozdravljam Vas i u ime cijele župne zajednice svetog Petra i Pavla koja nas je odgajala, pratila, i s kojom smo se pripravljali za sakramente kršćanske inicijacije. Kako ćemo u sakramentu potvrde biti pomazani Duhom Svetim, tako smo htjeli da i priprava za ovaj divni sakrament bude vođena Duhom Svetim. U toj smo snazi priprave prolazili pune tri godine kroz svoj župski vjeronauk.
Danas s Vama želimo moliti za darove Duha Svetoga koji su nam potrebni da ustrajemo u postojanosti ljubavi, radosti, mira, strpljivosti, velikodušnosti, uslužnosti, dobroti, vjernosti, blagosti i uzdržljivosti.
Plodovi Duha Svetoga neka se izliju nad nama i neka nas prate na našem životnom putu odrastanja. U slobodi duha, molimo Vas da nam udijelite pečat Duha Svetoga i uvedete nas u puno zajedništvo Crkve. Neka nas Duh Sveti uvede u novi zanos vjere i služenja zajednici, kao onda kad su učenici Kristovi doživjeli snagu Duha kad se protreslo mjesto na kojem su bili (Dj 4, 31). Za taj dar molite s nama, a isti Duh neka i Vas prati u snazi duha i tjelesnom zdravlju.
Hvala i dobro nam došli!

**************************

Prije podjele sakramenta Krizme uslijedila je Homilija Mon. Slađana koju u kratkim porukama prenosimo:


Kršćanska braćo i sestre, mi smo u osmini uskrsnog slavlja i predvečerju druge vazemene nedjelja koja ima nekoliko divnih naslova: 
Mali uskrs, svaka nedjelja je mali uskrs jer je dan velikoga događaja Uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista.
Nadalje,  Druga vazmena nedjelja ima i naziv:
Nedjelja božanskog milosrđa. Budući je to naš susret sa živim Isusom koji otvara pristup božanskom milosrđu po sakramentima krštenja, potvrde i pokore. 
Sljedeć što bi trebalo istaknuti za ovu nedjelju svakako je jedan od najljepšin naziva, a to je:
Bijela nedjelja. Bjelina koja nastupa po krsnom preporođenju i milosnom posvetnom daru vraća dostojasntvo kršteniku koji prepoznaje svoga Oca kojega gleda u uskrslom Gospodinu.
A Evanđelje koje čitamo na ovu nedjelju govori o Sv. Tomi, pa je to i Tomi nedjelja.
Volimo reći i nevjerni Toma, kojem je trenutak sumnje nestao u trenutku susreta s Ukrslim. I tog trenutka nastaje ljubav prema Isusu koja je divno iskazan u tominoj vjeroipovijesti: Gospodin moj, i Bog moj. 

Dragi Krizmanici! Svi smo mi pozvani da ostanemo uz Isusa koji je tu s nama i u nama. 
Nastojmo svjedočiti Krista, jer on je nas otkupio i posvetio i za vječni život. 

*************

Riječi zahvale na kraju svetog misnog slavluja uputila je gospođ. Ljubica Ćulap, majka jednog od Krizmanika.

Mons. Slađane, krizmatelju naše djece, naših krizmanika

Slaveći ovo Euharistijsko slavlje, zajedno s Vama,  u prigodi podjele sakramenta Potvrde, u ime naše Župne zajednice želimo zahvaliti  Bogu na tom Božanskom daru. Želimo zahvaliti Duhu Svetomu koji preko Vas krizmanicima dijeli svoje darove.

Danas su pred Vama svjedočili svoju vjersku zrelost i spremnost svjedočenja i življenja svoje kršćanske vjere. Potvrđuju i svoju vjernost Svetoj rimokatoličkoj crkvi i njenom apostolskom nauku.

Krizmanici, primajući darove Duha Svetoga, osnaženi su dati Istinu o Božanskoj Objavi po Isusu Kristu i njegovoj Crkvi, šireći kulturu Života na Putu osobnog spasenja. Krštenjem su nam svima otvorena vrata toga Puta.

Sakramentom potvrde naši krizmanici su uvedeni u zajednicu onih koji i drugima mogu pomoći ostati na Putu prema vječnome životu. Snalaziti se na zamršenim životnim raskrižjima nije lako. Potrebna je stalna sakramentalna okrjepa u vjeri.

Mi roditelji, uviđamo Vašu brigu za djecu i mlade. Molimo Boga neka Vam podari snage i zdravlja kako bi se Vaše djelo apostolskog dar učvrstilo ovdje u našoj sredini na čvrstim temeljima koje postavljate.

         Molimo i Vaš blagoslov za naše mlade i našu Župnu zajednicu.  

U ime Župe i roditelja krizmanika, još jednom hvala i molite za nas.

KRIZMANICI SA SVOJIM KUMOVIMA