Sveta Lidija iz Tijatire

Sveta Lidija iz Tijatire je kršćanska novozavjetna svetica, koja je živjela u vrijeme apostola u mjestu Tijatiri u blizini grada Filipi u rimskoj provinciji Makedoniji. Primila je kršćanstvo od apostola Pavla, i sudjelovala u njegovim misionarskim putovanjima u razdoblju od 51. do 52. godine.
Ime svete Lidije spominje se u 16. poglavlju novozavjetne knjige Djela apostolska. Tijekom svoga drugoga misionarskoga putovanja, apostol Pavao isplovio je iz Troade na brodu i stigao u Makedoniju. Grad Filipi je tako postao prvi europski grad, gdje je Pavao propovedao kršćanstvo, a Lidija je prva Europljanka koja je primila kršćanstvo:

Sjedosmo i stadosmo govoriti okupljenim ženama. Slušala je tako i neka bogobojazna žena imenom Lidija, prodavačica grimiza iz grada Tijatire. Gospodin joj otvori srce, te ona prihvati što je Pavao govorio. Pošto se pak krsti ona i njezin dom, zamoli: "Ako smatrate da sam vjerna Gospodinu, uđite u moj dom i ostanite u njemu." (Dj 16, 13-15)

Rođena je u mjestu Tijatiri. Obiteljski se bavila prodajom grimiza i svile. Prešavši iz Tijatire u grad Filipi, Lidija je nastavila da se bavi ovim poslom. S obzirom da je bila bogatija od većine kršćana toga doba bila je u prilici ugostiti Pavla i druge apostole koji su dolazili u Filipe.